Vad är midnattssol?
Midnattssolen och de långa, ljusa nätterna i norra Sverige är något unikt för Arktis och en lockande attraktion för turister, framför allt utländska besökare.
Vad är då midnattssol? Jo, midnattssol är ett naturfenomen som man bara kan uppleva norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln, och som innebär att solen aldrig går ner under horisonten. Ju närmare Nordpolen eller Sydpolen man befinner sig, desto fler dagar per år är det midnattssol.
Men polcirkeln är egentligen ingen exakt gräns för midnattssolen. Från bergstoppar kan man uppleva den så långt bort som 90 kilometer söder om polcirkeln.
Vid Nordpolen går solen upp vid vårdagjämningen och ner vid höstdagjämningen. Den är alltså uppe under sommarhalvåret och nere under vinterhalvåret.
Här kan du läsa mer om midnattssol: https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/fjallen/midnattssol/
Hur påverkas djur och människor av midnattssolen?
Ljuset under somrarna långt uppe i norr kan kännas speciellt för den som inte är van och det kan till exempel påverka människors sömn.
Arktiska djur, till exempel renar, har en förmåga att anpassa sig till ljuset, och till bristen på ljus, här i norr. Renar kan till exempel anpassa sina ögon till mörkret, för att förstärka det befintliga ljuset och på så sätt kan de lättare urskilja rovdjur.
Vi människor är inte evolutionärt anpassade på det sättet, så även om de långa, ljusa nätterna är magiska, kan de utgöra en utmaning även för de som bor där.
Hur ska vi då göra om vi vill uppleva midnattssol, men samtidigt få vår skönhetssömn?
Lösningen är enkel. Vi måste helt enkelt minska mängden ljus. Här kommer solglasögon under dagens ljusaste timmar, och rullgardiner när vi ska gå och lägga oss, väl till pass. Då kommer kroppen att acceptera att det är dags att sova.
Vad är middagsmörker?
Middagsmörker är vinterns motsvarighet till midnattssol. Under delar av vintern går solen inte upp över horisonten i områdena runt Nordpolen och Sydpolen. Då är det alltså mörkt dygnet runt. Vid Nordpolen varar polarnatten från höstdagjämningen till vårdagjämningen.
Var i Sverige kan man uppleva midnattssol?
Det enkla svaret på den frågan är förstås – norr om Polcirkeln och under vissa förhållanden även strax söder om den, till exempel om du befinner dig på ett berg.
Här är tips på några orter i Sverige där du kan uppleva midnattssol – och när du kan göra det:
Riksgränsen är ett av få ställen i världen där man kan åka skidor i en skidanläggning i midnattssol. När? Kom hit någon gång mellan den 26 maj och den 18 juli, och håll en tumme för att snötillgången är god.
Klättra upp på Kebnekaise, Sveriges högsta berg, och upplev midnattssolen någon gång mellan den 29 maj och den 15 juli.
Strax utanför Gällivare ligger Dundret. Här kan man njuta av midnattssol mellan den 4 juni och den 9 juli, och från toppen kan man blicka ut över Kebnekaise. Det går faktiskt att åka bil hela vägen upp på fjället om man vill.
Abisko är vackert beläget vid sjön Torneträsk och här kan du uppleva midnattssolen mellan den 12 juni och den 4 juli.
Skidåkning i midnattssol. Brutalt kul!
Tycker du att det här låter spännande, kanske du också vill läsa mer om norrsken.