Norrsken i Sverige

Vad är norrsken?

Norrsken är ett spektakulärt ljusfenomen som kan ses på natthimlen vid området närmast nordpolen. Det består av gröna, blå eller röda ljussken i former som liknar draperier, bågar eller strålar. Tidigt på kvällen kan man se norrskenet som en båge över himlen och senare kan det forma det sig som ett draperi. En båge kan vara över 100 mil lång.

 

På latin heter norrsken aurora borealis och det motsvaras av sydsken, eller aurora australis, på södra halvklotet. Norrsken och sydsken kallas med ett gemensamt namn för polarsken.

 

Norrskenet har fått sitt namn efter Aurora som är morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin och borealis som betyder ’nordlig’, efter Boreas de gamla grekernas beteckning för nordanvinden.

 

Hur bildas norrsken?

Norrsken bildas när laddade partiklar från rymden förflyttas med hjälp av solvindar och kolliderar med den övre delen av jordatmosfären. Partiklarna träffar atmosfären längs den så kallade norrskensovalen – en oval runt den magnetiska polen.

 

Kollisionerna ser vi här på jorden som färgade ljusblixtar, och vilka färger som bildas avgörs av på vilken höjd i atmosfären partiklarna kolliderar:

  • Rött (över 240 km)
  • Grönt (upp till 160 km)
  • Lila (över 100 km)
  • Blått (Upp till 100 km).

 

Norrsken i Sverige – när på året uppstår det?

Egentligen är det nästan alltid norrsken, men under sommaren är himlen inte tillräckligt mörk för att man ska kunna se det. Bästa tiden för att njuta av norrsken är september till mars, och det är som mest aktivt kring vår- och höstdagjämningarna.

 

Vill man se norrsken med blotta ögat måste man passa på när det är mörkt och himlen är molnfri, och för att kunna se ljusfenomenet i dagsljus krävs speciella instrument. Ibland sägs det att norrsken oftare visar sig när det är kallt, men det stämmer inte utan i stället är det så att det ofta blir kallare när himlen är klar.

 

Det är störst chans att få se norrsken mellan klockan 17:00 och 02:00. Ofta visar det sig inte så länge, utan kanske bara i några minuter, men om du har tur kan du få se det i upp till en halvtimme eller kanske till och med en timme.

 

 

Var kan man se norrsken?

Norrsken är vanligast i polarområdena, alltså det område som kallas för norrskensovalen. Ju längre norrut du befinner dig, desto större chans har du att få se norrsken.

 

För att optimera chanserna att få se norrsken ska du försöka hitta en öppen plats som inte är upplyst.

 

Abisko nationalpark är en av de bästa platserna i världen för dig som vill se norrsken. Människor från hela världen kommer hit för att njuta av denna färgsprakande ljusshow. I Abisko finns även STF Aurora Sky Station med utomhusterrass och utkikstorn, där besökarna kan njuta norrskenet. https://auroraskystation.se/

 

Besöker du Abisko under någon annan tid på året kan du också uppleva midnattssol.

 

Norrsken och folktro

Inom folktron har norrsken ofta uppfattats som ett förebud som varslat om sådant som krig, dåliga tider eller väderomslag. Det har även funnits uppfattningar om att norrsken uppstått när samer sprungit med eldbloss på fjället. Norrsken har även trotts vara reflektioner av stora fiskstim.

 

Här kan du läsa mer om norrsken: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/norrsken-1.3894

Lämna en kommentar