Fjällvandring i Sverige – allt du behöver veta

Träna inför fjällvandring

Att träna inför fjällvandring behöver inte vara mer komplicerat än att du ger dig ut och går, gärna med packning på ryggen. Se till att gå en del i kuperad terräng, för det kommer du med säkerhet att göra i fjällen.

 

Det här är också en chans att testa din utrustning. Sitter ryggsäcken bra? Är skorna bekväma?

 

Om du är nybörjare när det gäller friluftsmat kan du testa stormköket och prova att laga mat ute i det fria.

 

Fjällvandring i Jämtland

Jämtlandsfjällen erbjuder många och varierade turmöjligheter, klassiska fjällstationer och massor med stugor. Stensdalsstugan är STF:s nyaste stuga som återinvigdes 2014 efter att den gamla stugan brunnit ner.

 

De östra delarna av Jämtlandsfjällen erbjuder lågfjäll och skogsland, medan du finner kalfjäll och vildare natur längre västerut.

 

En populär tur är den så kallade Jämtlandstriangeln, där du går mellan tre fjällstationer – Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. På Blåhammaren kan du avnjuta en utsökt trerättersmiddag. Hela turen är 47 km.

 

Läs mer om Jämtlandstriangeln: https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/jamtlandstriangeln/

 

Fjällvandra med barn

Det finns en bok av författaren Gunilla Bergensten, som heter Vi skulle ha fjällvandrat: och 25 andra misstag jag gjorde när barnen växte upp. Titeln säger en hel del. För många människor ingår nog utflykter i naturen i bilden av det goda föräldraskapet.

 

 

Men för den ovana kan steget vara långt från barnkammargolvet till kalfjället. Hur gör man? Vad kostar all utrustning? Vad klarar barnen av?

 

Frågorna är många, men det behöver inte vara så svårt. Kläder och prylar i friluftsvärlden är ofta rätt dyra, men man behöver inte köpa allt på en gång. Det är också en bra idé att köpa begagnat – särskilt till barn som växer. Och tro mig – det går faktiskt att fjällvandra i helt vanliga strumpor och i en gammal t-shirt.

 

Förutom den ekonomiska aspekten finns det även en annan fördel med att inte köpa alla grejer på en gång. För när du har varit ute på tur vet du också vad du behöver, och undviker därför dyra felköp.

 

Innan du ger dig av på en tiodagarstur i Sarek tillsammans med små barn, är det en bra idé att göra kortare utflykter i närområdet. Själv kanske du längtar efter att se midnattssolen från Kebnekaise, men glöm inte att för ett barn kan äventyret finnas på mycket närmare håll, kanske bortom närmaste lekplats?

 

Okej, nu har du och barnen varit ute på ett antal äventyr. Ni har koll på vilka kläder ni behöver och vad ni vill äta. Du har också lärt dig att godis, nötter, russin, mutor och vita lögner (”Ja, vi är snart framme.”) funkar bra och är nödvändiga i vissa lägen.

 

Ni har packat era ryggsäckar och är redo att resa till fjällen. Ett hett tips är att hyra en stuga första gången och göra dagsturer. På så sätt behöver ni inte bära för tungt och ni kan snabbt återvända till baslägret om någon i gänget spårar ur.

 

Tvinga inte barnen att bära för tung packning, men låt även de minsta få en liten ryggsäck med innehåll – det gör att de känner sig delaktiga.

 

Fler tips: https://www.youtube.com/watch?v=rNXondCr_gQ&ab_channel=SvenskaTuristf%C3%B6reningen

 

Packlista för fjällvandring

  • vandringskängor
  • underställ, skaljacka och vandringsbyxor
  • regnkläder
  • ryggsäck
  • stormkök, kåsa och bestick
  • mat, snacks, dryck
  • tält, liggunderlag, sovsäck
  • hygienprodukter och reseapotek
  • kniv, karta, kompass

 

När det gäller friluftsutrustning finns det nästan inga gränser för hur mycket prylar man kan köpa. Så för all del, om du känner att du behöver hopfällbara snapsglas i gummi, en solcellsdriven mjölkskummare för att göra cappuccino eller ett toalettpappersfodral, är det bara att shoppa loss.

 

Mat för fjällvandring

Ett stormkök är grunden för god mat på fjället. Tallrik, kåsa, vattenflaska och bestick kompletterar köksutrustningen.

 

Det finns ett stort utbud av frystorkad mat men kanske vill du hellre torka maten själv. Bor du i stugor kan du köpa maten där. Det är dyrt och utbudet är begränsat, men å andra sidan behöver du inte bära så mycket.

 

Bästa tältet för fjällvandring

Tältet är viktigt för en lyckad vandring. Tält finns i olika prisklasser och det är många faktorer att ta hänsyn till: Under vilken tid av året ska tältet användas, hur stort ska det vara och hur mycket vill du betala?

 

Ett mycket prisvärt tält är Abisko 3 Man Swedemount. Det är lätt att sätta upp och står emot regn. Men det är litet och får nog snarast betraktas som ett tvåmanstält.

 

Tältet passar dig som vill testa fjällvandring utan att lägga ner en förmögenhet på utrustning.

 

Ett bättre och dyrare tält är Terra Nova Blizzard 3. Det har extra stor absid med gott om utrymme för förvaring. En smart detalj är färgkodade bågar och bågkanaler, som gör det lättare att sätta upp tältet.

 

Tältet passar dig som vill ha ett rymligt tält som funkar under alla årstider.

 

Fjällrävens Keb Endurance 3 är det bästa tältet i trion och det är också det dyraste. Det är ett tunneltält som klarar tuffa förhållanden och som fungerar mycket bra för vinterturer.

 

 

Lämna en kommentar