Allmänt om rafting
Rafting är ett annat ord för forsränning, och innebar att man åker i gummibåtar eller flottar nerför outbyggda forsar. Det är en spännande och rolig friluftsaktivitet, men man får inte vara rädd för att bli blöt. Rafting passar alla från nybörjare till erfarna.
Olika arrangörer har olika åldersgränser, men från åtta år och uppåt brukar funka bra. Pirr i magen, adrenalinpåslag, glada skratt och blöta kläder utlovas.
Rafting passar familjen, kompisgänget, kollegorna, möhippan och svensexan och är perfekt för en annalkande 40-årskris.
Raftingens historia i Sverige
Forsränning uppstod i samband med forna tiders timmerflottning, då flottningsarbetarna rände i mindre forsar när de behövde förflytta sig nedströms. Man använde speciella roddbåtar som var spetsiga i båda ändar och hade dubbla årtullar.
Det fanns tre män i båten, två som rodde och en, stävaren, som visade vägen för att undvika stenar i forsen. Roddarna satt med ryggen mot färdriktningen. Stävaren kunde också byta åror när någon åra hade knäckts i forsen, vilket hände ganska ofta.
Var kan man testa rafting i Sverige?
Det finns många olika platser i Sverige där man kan forsränna, som till exempel Åre, Vindeln, Järvsö samt olika platser i Dalarna.
I Åre kan du testa rafting i i Vålån, i en av de brantaste forsarna i Sverige som funkar för forsränning. Här erbjuds mäktiga vattenfall, tekniska passager och adrenalin deluxe. Men det finns även lugnare vatten i Åretrakten som passar familjer och nybörjare.
Åker du till Vindeln får du paddla i den oreglerade Vindelälven. En tur som erbjuds är en nio kilometer lång paddling där man bland annat passerar Hemseleforsen och Övre och Nedre Kvarnforsarna. Forsknäckarna i Vindeln erbjuder medelsvår forsränning men har även lättare och svårare turer.
I Falun hittar du Falu Vildvattenpark som är Sveriges första konstgjorda plats för forspaddling. En pump används för att få vattnet att flöda och på så sätt kan man variera svårighetsgraden så att paddlingen passar alla.
Utrustning och säkerhet
Det är en bra idé att forsränna med en arrangör, särskilt om du är nybörjare. Arrangören har den utrustning som behövs och de har också erfaren personal, som kan hjälpa till om något händer. På så sätt är du i trygga händer och kan fokusera på äventyret och upplevelsen.
Du behöver flytväst och hjälm, och eftersom du med största säkerhet kommer att bli genomblöt är det en bra idé med underställ, regnjacka, badkläder, handduk samt varma kläder att ta på när du är i mål. Vissa arrangörer erbjuder också våtdräkt.
Rafting som tävlingssport
Rafting har funnits som tävlingssport i Sverige sedan 50-talet. Varje lag har fyra deltagare och tävlingarna består av fyra discipliner:
- Time Trial är en snabb gren där lagen paddlar en sträcka som tar ungefär två till tre minuter.
- Head-to-Head Sprint (H2H) är en utslagstävling där lagen möts två och två.
- Slalom är en teknisk gren som ställer höga på lagarbete, där de tävlande ska ta sig igenom tolv portar nedströms som uppströms.
- Downriver består av ungefär en timmes paddling i stora forsar.
Här är en film du kan kolla på för lite extra inspiration:
Läs mer på vår hemsida om du vill veta mer om andra upplevelser i den svenska naturen.