Så här gör du för att bygga din egen igloo

Att bygga en igloo är en rolig vinteraktivitet. Du behöver massor med hård snö, en bra och stabil grund, en eller flera kompisar samt ett visst mått av tålamod. Det är också bra att ha en såg och en spade.

 

Börja med att välja ut en lämplig plats där du ska bygga din igloo. Den ska vara plan, och underlaget får gärna utgöras av hårt packad snö. Utgå från hur stor du vill att din igloo ska bli. Det underlättar att planera arbetet noga.

 

Har du valt ut en platt och lagom stor plats där din igloo ryms nu? Toppen! Då är det dags att börja tillverka själva byggnadsmaterialet, alltså snöblocken. Med hjälp av sågen och spaden skär du till block som är ca 90 x 40 x 2o cm.

 

Hur många block du behöver beror på förstås på hur stor du vill bygga din igloo, men räkna med att du behöver minst 30 stycken. Jämna till blocken så att de är släta och fina. Det här momentet tar en stund och du blir säkerligen både trött och hungrig, så glöm inte att ta lite fika eller kanske en öl.

 

Okej, nu har du tillverkat alla dina snöblock och det är äntligen dags att bygga! Börja med att lägga ut snöblocken i en cirkel och lägg sedan en ny rad med block ovanpå den första och så vidare. Se till att blocken överlappar varandra och arbeta dig uppåt och inåt tills du har format en kupol. Du använder de största blicken längst ner och sedan mindre och mindre block.

 

Du kan jämna till väggarna om det behövs. Det gör även att konstruktionen blir stabilare. Vid behov kan du också stötta upp väggarna inifrån medan du bygger.

 

Om allt nu har gått som det ska är tanken att det bara ska fattas ett enda block – det sista. Spännande! Leta nu rätt på ett block som lite, lite större än öppningen och tryck det försiktigt på plats. Det ska sluta helt tätt.

 

 

Så där! Nu är igloon klar, men det återstår fortfarande lite pyssel. Skär upp en dörröppning och gör också ventilationshål för god luftväxling. Gör även ett snöblock som fungerar som dörr så att du kan stänga till igloon. Täta sedan igen alla eventuella sprickor på in- och utsidan och jämna till väggarna. Har du byggt din igloo på rätt plats kanske du till och med kan njuta av norrsken här.

 

Bra jobbat! Svårare än så är det inte att bygga en igloo.

 

I den här Youtube-videon kan du få mer tips och inspiration.

 

Lämna en kommentar